Biet Hachayal, Be’er Sheva

The design for Biet Hachayal in Be’er Sheva will triple the current number of beds in the project (from 320 to 1,000) while adding to it fresh new content, without harming its unique qualities. This design was chosen in 2012 in a competition. In the core of the design are a few houses-looking structures that will allow a gradual enlargement for the compound.

Setting the new structures in the eastern part of the site should preserve the green public space that is located in the center, with  minimal   disruption to current activities in the place during construction. The decision to design several similar structures allows flexibility in construction and is efficient in terms of fundraising.

While the structures themselves are simple and functional, a deeper architectural experience is derived from their position, from their relation to one another and from the spaces that are generated in between them.

After the structures were located so they faced north or south, the ideal position for the local climate, they were slightly turned in order to preserve the old trees that are scattered around the site. These trees will shed the public spaces and make them unique and pleasant. Furthermore, the positions of the structures clearly define paths for pedestrians from the entrance of the compound to the new living-structures.

The ground levels in all the new buildings are public, where classes and offices generate dynamic and vivid spaces. The 4-5 levels above are designed for living. All living levels are well-lit and designed to allow flow of air. On the roof will be positioned photovoltaic cells to provide electricity for the compound.